Bułki drożdżowe z serem

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne pulchne bułeczki z serem i lukrem. Rozpływają się w ustach. Moi domownicy je uwielbiają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    70g masła lub margaryny
    50g drożdży
    4 żółtka
    1 szklanka mleka (ciepłego)
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki gęstej śmietany
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    1-2 szklanki cukru pudru+ 2-3 łyżki soku z cytryny
    Składniki na farsz:
    30-40 dag twarogu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany gęstej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć, dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżkeczki śmietany, 4 łyżki ciepłego mleka i dwie łyżeczki mąki. Wymieszać wszystko dokładnie i zostawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim margarynę. Żółtka dokładnie rozpuścić z 4 łyżkami cukru. Mąke przesiać do miski, dodać sól, utarte żółtka, rozczyn z drożdży, a następnie wlać ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryną. Wyrobić i ostawić do wyrośnięcia (ok.1,5 h).
    Nadzienie:
    Ser wymieszać z cukrem i śmietaną (można dodać ulubiony olejek).
    Wykonanie:
    Ciasto rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na całości ser. Brzegi ciasta zagiąć do środka i tak przygotowane ciasto kroić na 12 równych cześci. Każdą część w połowie przekręcić na pół.
    Lukier:
    Do cukru pudru dodać sok z cytryny.
    Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.

Porady

Najlepiej smarować bułeczki lukrem gdy są ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować