Składniki na ciasto (na ok. 20-25 drożdżówek)
90dag mąki
8 dag świeżych drożdży
ok 0,5 litra mleka
3 żółtka
20-25 dag cukru (dałam pół na pół cukru zwykłego i waniliowego)
10 dag margaryny
skórka starta z pół cytryny
Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić i bardzo mocno podgrzać i takim zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
3.Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1cm kawałki. Oprószyć cukrem waniliowym.
4.Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczać, kłaść na przygotowanej blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie w każdej bułce zrobić wgłębienie (można zrobić to szklanką). Tak przygotowane bułki napełniać rabarbarem. Następnie posypać je kruszonką. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Porady
Po upieczeniu i ostudzeniu można bułki udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Komentarze