Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką

4.47 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Domowe drożdżówki pełne słodkich soczystych owoców

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 12 bułek:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 kostki roztopionego masła
    30 gram świeżych drożdży
    szczypta soli

    0,5 kg świeżych lub mrożonych owoców (wypestkowane śliwki, ćwiartki jabłek, truskawki itp.)

    Kruszonka:
    szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki miękkiego masła
    cukier waniliowy

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
  • 2. Ciasto: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm. Wykroić 12 kółek wielkości filiżanki. Każde kółko położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim dołek, włożyć owoce, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.

Porady

Bułek można nie lukrować tylko posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować