Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
wszystkie składniki po za rodzynkami zmiksować, wymieszać na końcu z rodzynkami.
2.Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki
Lukier:
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
3.Ciasto:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować masą serową, zwinąć w roladę i pokroić ją na 12 kawałków. Każdy kawałek położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim przedziałek za pomocą końca drewnianej łyżki, dzięki czemu ciasto uzyska ciekawy kształt, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.
Porady
Tak samo można przygotować bułki z masą makowa lub musem jabłkowym.
Komentarze