Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moje ulubione drożówki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 12 bułek:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 kostki roztopionego masła
    30 gram świeżych drożdży
    szczypta soli

    Nadzienie:
    400 gram zmielonego białego sera
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
    rodzynki
    1 jajko

    Kruszonka:
    szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki miękkiego masła
    cukier waniliowy

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    wszystkie składniki po za rodzynkami zmiksować, wymieszać na końcu z rodzynkami.
  • 2. Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć aby powstały grudki

    Lukier:
    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
  • 3. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i wyrobić z pozostałymi składnikami ciasta, pod koniec wlać stopione masło. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować masą serową, zwinąć w roladę i pokroić ją na 12 kawałków. Każdy kawałek położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić w nim przedziałek za pomocą końca drewnianej łyżki, dzięki czemu ciasto uzyska ciekawy kształt, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piec w 170 st. C przez około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe bułki polukrować.

Porady

Tak samo można przygotować bułki z masą makowa lub musem jabłkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować