Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Świeżo upieczona bułka sprawia, że domowy hamburger smakuje jeszcze lepiej. Przy okazji unikamy całej listy stabilizatorów, emulgatorów, substancji spulchniających i konserwujących :) Jak ma być domowo i zdrowo to niech tak będzie :) Z podanych proporcji wychodzi 6 bułek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na zaczyn :
    20 g świeżych drożdży
    100 ml ciepłego mleka
    1 łyżka cukru

    Pozostałe składniki :
    500 g mąki (250 g mąki pszennej + 250 g mąki pełnoziarnistej)
    1 ½ łyżki cukru
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    200 ml ciepłego mleka
    50 g masła

    Dodatkowo :
    mleko
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania zaczynu – drożdże wkruszam do miski, dodaje cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję cukier, miód, sól, masło, ciepłe mleko i gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam przez około 7 minut (ciasto na początku jest dość lepkie, ale w miarę wyrabiania szybko zaczyna samo odchodzić od rąk). Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie krótko wyrabiam i dziele na 6 równych części. Z każdej formuje kulkę, lekko spłaszczam i układam na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam bułeczki i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smaruję każdą bułkę mlekiem i posypuję sezamem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować