Bułki codzienne

5 (189 ocen)

  • 5 godz.

To takie bułeczki które pamiętam jak piekła moja babcia. Z dżemem miodem są pyszne, jeszcze ciepłe znikają.

  • 5 godz.

Składniki:

  • składniki na 12 sztuk:
    45 dkg mąki chlebowej typ 650
    15 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    5 dkg masła
    280 ml ciepłego mleka

    do posmarowania:
    1 jajko
    3 łyżki maku
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki codzienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrośnięte podzielone 1. Zaczyn:
    Do miski wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję pokruszone drożdże i dolewam 3 łyżki letniego mleka, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.

    Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję masło i rozcieram jak na kruszonkę. Dodaję zaczyn, sól, resztę cukru, mleko pozostałe i wyrabiam ręką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 równych części.
  • Bułki uformowane posypane makiem 2. Wyrabiam kulki ręką, układam na blaszce, robię nacięcia ręką albo nożem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem.
  • Bułki gotowe 3. Piekę 20 minut temp 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować