Bułki bez drożdży

4.48 (157 ocen)

  • 60 min

Doskonała alternatywa dla pieczywa z drożdżami. Bułki przygotowuje się wprost błyskawicznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    150 ml mleka (bo tyle mi się lunęło i tak już zostało)
    40 g masła (bo bułki będą delikatniejsze niż z olejem)
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatkowo: 1 jajko, trochę mąki do podsypania
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki bez drożdży 1. Mąkę, sól i proszek wsypujemy do miski i mieszamy razem, a następnie dodajemy zimne masło i rozcieramy wszystko w palcach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego (musi się łatwo odkształcać). Dzielimy ciasto na 8 kawałków i z każdego robimy długi wałek, ok. 25 - 30 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei do stolnicy posypcie ją delikatnie mąką).
  • bułki bez drożdży 2. Następnie sklejamy razem jego końce tworząc pierścień, który dwukrotnie skręcamy - tak, jakbyście chcieli zrobić z jednego koła dwie ósemki ;-)
    Układamy na papierze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować