Doskonała alternatywa dla pieczywa z drożdżami. Bułki przygotowuje się wprost błyskawicznie.
60 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
150 ml mleka (bo tyle mi się lunęło i tak już zostało)
40 g masła (bo bułki będą delikatniejsze niż z olejem)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Bułki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól i proszek wsypujemy do miski i mieszamy razem, a następnie dodajemy zimne masło i rozcieramy wszystko w palcach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dolewamy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego (musi się łatwo odkształcać). Dzielimy ciasto na 8 kawałków i z każdego robimy długi wałek, ok. 25 - 30 cm (jeśli ciasto za bardzo się klei do stolnicy posypcie ją delikatnie mąką).
2.Następnie sklejamy razem jego końce tworząc pierścień, który dwukrotnie skręcamy - tak, jakbyście chcieli zrobić z jednego koła dwie ósemki ;-)
Układamy na papierze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze