Bułka z dipem z czarnej fasoli z salsą w muszli makaronowej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podzielona i wydrążona bułka z ziarnami, nadziana dipem z czarnej fasoli oraz dużą muszlą (makaronem) z kolorową pikantną salsą.

  • 20 min

Składniki:

  • DIP FASOLOWY :
    czarna fasola sprzedawana luzem w opakowaniu (nie z puszki!) 1/3szklanki
    śmietana 1 łyżeczka
    sól i pieprz (do smaku)

    MAKARON Z SALSĄ :
    makaron duże muszle (przed gotowaniem mają 4-5cm) 4 sztuki
    pomidorki koktajlowe 6 sztuk
    papryka czerwona 0.5 sztuki
    awokado 0.5 sztuki
    cebula czerowna 0.5 sztuki
    czosnek 1 ząbek
    papryczka chilli mały posiekany kawałek - dla pikantnego smaku
    seler naciowy łodyga 0.5 sztuki
    kolendra świeża liście drobniutko posiekana (lub natka pietruszki) 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 1 łyżeczka
    ocet balsamiczny 0.5 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku)

    BUŁKA I DODATKI :
    bułka z ziarnami 2 sztuki
    papryczka chilli marynowana 4 sztuki
    natka pietruszki 0.1 pęczka
    szczypiorek łodyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Salsa

Bułka z dipem z czarnej fasoli z salsą w muszli makaronowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarną fasolę płukamy i zalewamy na noc wodą w celu namoknięcia. Namoczoną czarną fasolę (ponownie opłukaną i zalaną świeżą wodą) gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

    Makaron muszle gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  • 2. Przygotowujemy salsę. Składniki salsy (pomidorki, papryka, cebula, czosnek, papryczka chilli, awokado, seler naciowy, kolendra) kroimy w kostkę bądź siekamy, mieszamy razem, przyprawiamy (sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek).
  • 3. Przygotowujemy dip fasolowy. Fasolę miksujemy na puree, dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. W przekrojonych bułkach wydrążamy miąższ, smarujemy środek dipem fasolowym i wkładamy makaron muszlę.

    Makaron muszla nadziewamy pikantna salsą. Dekorujemy natką pietruszki oraz szczypiorkiem. Przekąskę przenosimy na talerzyki, w których dajemy po łyżeczce dipu i ozdabiamy marynowaną papryczką chilli oraz czerwoną cebulą.
  • 5. *Do czasu przygotowania nie wliczyłam czasu moczenia we wodzie czarnej fasoli.
    *Czarna fasola jest bardzo zdrowa i pożywna - ciężko ją kupić w tradycyjnych polskich sklepach, jest dostępna raczej tylko w tych z ekologiczną żywnością.

Porady

Taką przekąskę przygotowujemy w ilości zależnej od ilości gości /osób. Każdy może mieć swoją porcję. Jest ona uniwersalna - może byc serwowana oddzielnie oraz jako dodatek do innych dań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna fasola Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować