Bułka wielkanocna

4.5 (141 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki, drożdżowy wypiek którym można ozdobić stół wielkanocny i umieścić w święconce.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - ciepłe mleko: 200 mililitrów
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - miekkie masło: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku umieścić mleko, drożdże i cukier, dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Mleko wlać do miski z mąką, dodać masło i jajko. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (do podwojenia objętości).
  • 2. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 6 części. Każdą część podzielić na pół, uformować dwa wałeczki, długości 25cm. Wałeczki zapleść ze sobą, zlepić końce formując wianuszki. Wianuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować