Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wykonać rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać 2 łyżki cukru oraz 1 szklankę mąki (15dkg). Odstawić do wyrośnięcia.
2. Tłuszcz roztopić i wystudzić.
3. Białka ubić w dużym naczyniu, dodać pozostały cukier i cukier waniliowy, ubić na sztywno. Ubijając dodawać żółtka. Następnie dodać zaczyn, roztopiony tłuszcz i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (100 batów), ciasto przełożyć do dwóch keksówek i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5godziny.
4. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
5. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45-50 min.
Porady
Ciasto jest dość gęste, nie należy dodawać mleka, gdyż bułka się później kruszy.
Komentarze