Bułka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Średni

To szczególny przepis. Przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Niedawno dostałam go i ja od mojej mamy. Bułka jest wyśmienita, jak z prawdziwej wiejskiej piekarni.

  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 5 dekagramów
    - ciepłe mleko: 2.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 6 łyżek
    - rozpuszczona margaryna: 6 łyżek
    - mąka: 75 dekagramów
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
  • 2. Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.
  • 3. Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.
  • 5. Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.
  • 6. Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy