To szczególny przepis. Przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Niedawno dostałam go i ja od mojej mamy. Bułka jest wyśmienita, jak z prawdziwej wiejskiej piekarni.
Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
2.Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.
3.Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.
4.Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.
5.Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.
6.Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
Komentarze