Bulka czosnkowa ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn z polowy szklanki cieplego mleka,cukru i drozdzy- ostawiamy.
Czosnek przeciskamy przez praske i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy .
Przesiewamy make do miski dodajemy sol i mieszamy,robimy dolek dodajemy jajko,oliwe z czosnkiem,zaczyn z drozdzy i cieple mleko,wszystko mieszamy ,potem zagniatamy gladkie ciasto,przekladamy ponownie do miski ,okrywamy folia spozywcza potem sciereczka nastepnie odstawiamy na 2 godz.do wyrastania.
2.Do patelni z niewielka iloscia oliwy z oliwek przekladamy posiekana cebulke i czosnek,dusimy chwile pod przykryciem potem dodajemy rozmrozony szpinak,przyprawiamy do smaku i ponownie dusimy pod przykryciem ok.20 min-gotowe przekladamy do miski i studzimy.
Do szpinaku dodajemy teraz ricotte i bulke tarta ,ponownie przyprawiamy calosc do smaku.
Wyrosniete ciasto wykladamy na deske walkujemy na prostokat,nakladamy farsz i zawijamy w rolade.
Rolade przekladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia ,laczymy jej konce ( powstanie rodzaj wienca ),potem nacinamy ostrym nozem jego brzeg.
3.Calosc smarujemy rozpuszczonym maselkiem ,posypujemy ziarenkami np.sezamu i odstawiamy do ponownego wyrastania na 1/2 godz.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC przez 30 min.
Komentarze