Bulgur zapiekany z mięsem i bakłażanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i przyprawą pul biber. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2.Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Posolić miąższ i wnętrze bakłażanów, odstawić na 15 minut. Wypłukać, osuszyć. Na patelni rogrzać olej, dusić cebulę, bakłażany i miąższ przez 5 minut, przełożyć na talerz.
3.Na rozgrzany olej, na którym dusiły się bakłażany wrzucić mięso mielone, smażyć przez cały czas mieszając 5-8 minut. Wymieszać z duszoną cebulą.
4.Bulgur zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć, odstawić na 10 minut. Wymieszać z miąższem bakłażana, suszoną mieloną kolendrą, płatkami suszonej papryki, miętą, szczyptą soli.
5.Bakłażany faszerować bulgurem i mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( wysmarowanym olejem).
6.Pomidory w puszce zmiksować z czosnkiem, koncentratem pomidorowym i wywarem z warzyw.
7.Wokół bakłażanów rozłożyć bulgur, przykryć mięsem i resztą bulguru. Polać sosem pomidorowym, na wierzchu rozłożyć ćwiartki pomidorów. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Zdjąć folię, piec jeszcze 10 minut. Wierzch zapiekanki posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
8.Do zapiekania użyłam naczynia żaroodpornego owalnego o poj. 3,3 l.
Komentarze