Bulgur zapiekany z mięsem i bakłażanami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Bulgur zapiekany z mięsem i bakłażanami z nutą tureckich przypraw. Smaczne i zdrowe tureckie danie Bulgur ma mnóstwo błonnika i jest niskokaloryczny.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -bulgur drobnoziarnisty : 1,5 szklanki
    -bakłażany : 2 sztuki
    -mięso mielone wołowe : 400 g
    -pomidory w puszce : 400 g ( 1 puszka)
    -pomidory świeże : 2 sztuki
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżka
    -cebula : 1 sztuka
    -czosnek : 2-3 ząbki
    -płatki suszonej papryki zielonej i czerwonej : 2 łyżki
    -pul biber lub ostra czerwona papryka mielona : 1 łyżka
    -mięta suszona : 1 łyżeczka
    -kolendra mielona : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -sól : 2 łyżki ( lub więcej - do smaku )
    -świeża kolendra lub natka pietruszki (drobno posiekana) : 1-2 łyżki
    -wywar z warzyw (może być z kostki) lub woda : 50 ml
    -olej rzepakowy : 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulgur zapiekany z mięsem i bakłażanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i przyprawą pul biber. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • 2. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Posolić miąższ i wnętrze bakłażanów, odstawić na 15 minut. Wypłukać, osuszyć. Na patelni rogrzać olej, dusić cebulę, bakłażany i miąższ przez 5 minut, przełożyć na talerz.
  • 3. Na rozgrzany olej, na którym dusiły się bakłażany wrzucić mięso mielone, smażyć przez cały czas mieszając 5-8 minut. Wymieszać z duszoną cebulą.
  • 4. Bulgur zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć, odstawić na 10 minut. Wymieszać z miąższem bakłażana, suszoną mieloną kolendrą, płatkami suszonej papryki, miętą, szczyptą soli.
  • 5. Bakłażany faszerować bulgurem i mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( wysmarowanym olejem).
  • 6. Pomidory w puszce zmiksować z czosnkiem, koncentratem pomidorowym i wywarem z warzyw.
  • bulgur, bakłażany, mięso zapiekane w pomidorach 7. Wokół bakłażanów rozłożyć bulgur, przykryć mięsem i resztą bulguru. Polać sosem pomidorowym, na wierzchu rozłożyć ćwiartki pomidorów. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec 20 minut w temp. 200 stopni C. Zdjąć folię, piec jeszcze 10 minut. Wierzch zapiekanki posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  • 8. Do zapiekania użyłam naczynia żaroodpornego owalnego o poj. 3,3 l.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Wołowina Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować