Bulgur z cielęciną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak zwykle u mnie nic się nie marnuje i tak właśnie na "oparach" powstało to pyszne jednogarnkowe danie. Zamiast kaszy bulgur można użyć kaszy kuskus ,zamiast moczyć fasolkę możemy użyć tej z puszki (będzie trochę szybciej). Opróżnianie zamrażarki w toku :)

  • 60 min

Składniki:



  • 1/2 szklanki fasolki kidney
    3/4 szklanki kaszy bulgur
    300 g cielęciny
    por
    2-3 młode marchewki
    cebula
    kilka ząbków czosnku
    500 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    mielona wędzona papryka
    sól ,pieprz
    opcjonalnie odrobina curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulgur z cielęciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez noc ,następnie gotujemy ją w tej samej wodzie w której się moczyła (do miękkości). Następnie osączamy i płuczemy.
    W garnku szklimy na maśle pokrojoną w piórka białą część pora ,startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem ,zagotowujemy. Dodajemy osączoną fasolkę ,gotujemy 5 min.
    Cielęcinę razem z pokrojoną w kostkę cebulą i posiekanym czosnkiem ,smażymy na łyżce masła. Całość przekładamy do garnka z bulionem ,chwilę gotujemy i wsypujemy kaszę. Zmniejszamy płomień i gotujemy do momentu kiedy kasza spęcznieje i wchłonie cały płyn. Do smaku doprawiamy mieloną wędzoną papryką ,solą oraz pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę curry w proszku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować