Bułgarski patatnik z serem feta i miętą

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Pomysł na piątkowy obiad :) Patatnik to nic innego jak duży placek ziemniaczany. Jest pyszny z sosami, surówkami a nawet śmietaną.

  • 60 min

Składniki:

  • 600g ziemniaków (surowych i obranych)
    1 cebula (niezbyt duża)
    1 jajko
    150g sera feta
    łyżka posiekanych liści mięty
    pieprz, sól
    masło lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułgarski patatnik z serem feta i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzec na tarce o grubym oczku. Podobnie zetrzeć cebulę.
  • 2. Do masy dodać kolejno: jajko, posiekaną miętę, pokruszony ser feta. Popieprzyć i delikatnie posolić. Uważać z solą ponieważ feta jest słona.
  • 3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • patatnik 4. Patelnie rozgrzać. Wlać troszkę oliwy (masła). Nasmarować również boki patelni. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną i rozłożyć wszystko równoiernie. Smażyć na małym ogniu, pod przykryciem 20-25 minut.
  • patatnik 5. Po tym czasie przewrócic patatnik na drugą stronę (należy wcześniej ponownie wlać troszkę oliwy na patelnie) Do tego przyda się pokrywka, na którą możemy przewrócić placek, po czym zsunąć go z niej. Smażymy ponownie 20 minut po przykryciem.
  • patatnik 6. Przekładamy na talerz. Patatnik możemy zjeść z surówką, z dowolonymi sosami lub ze smietaną. Pyszny jest też bez niczego :)

Porady

Zanim przewrócisz patatnik na drugą stronę potrząśnij patelnią, aby placek odkleił się. Zamiast jednego dużego patatnika możesz zrobić dwa mniejsze. Ułatwi to sprawę z przewracaniem go :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować