Bułgarska mamałyga

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moją specjalnością są słodkości, bo z zawodu jestem cukiernikiem, ale mam też mnóstwo zgromadzonych przez lata przepisów na inne smaczne potrawy. Jedną z nich jest mamałyga.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
    5 łyżek oleju
    korzeń pietruszki
    2 marchewki
    1/4 korzenia selera
    cebula
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    10 dag ostrego żółtego sera
    3-4 suszone grzyby
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułgarska mamałyga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułgarska mamałyga 1. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku powoli wsypujemy kaszę, stale mieszając, żeby nie utworzyły się grudki
    i aby kasza nie przywierała do dna naczynia. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kaszę wykładamy do opłukanego zimną wodą naczynia. Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.
  • 2. Grzyby gotujemy w małej ilości wody, osączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
  • 3. Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Smażymy razem z cebulą. Dodajemy wywar i pokrojone grzyby, a następnie
    przecier pomidorowy. Całość dusimy 15 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami i trzymamy na wolnym ogniu 3-5 minut.
  • 4. Kaszę polewamy sosem, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować