Moją specjalnością są słodkości, bo z zawodu jestem cukiernikiem, ale mam też mnóstwo zgromadzonych przez lata przepisów na inne smaczne potrawy. Jedną z nich jest mamałyga.
Bułgarska mamałyga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku powoli wsypujemy kaszę, stale mieszając, żeby nie utworzyły się grudki
i aby kasza nie przywierała do dna naczynia. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Kaszę wykładamy do opłukanego zimną wodą naczynia. Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.
2.Grzyby gotujemy w małej ilości wody, osączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.
3.Obrane i umyte warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Smażymy razem z cebulą. Dodajemy wywar i pokrojone grzyby, a następnie
przecier pomidorowy. Całość dusimy 15 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami i trzymamy na wolnym ogniu 3-5 minut.
4.Kaszę polewamy sosem, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut.
Komentarze