Bułgarska czorba fasolowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować. Gdy mam czas, chętnie eksperymentuję.Często sięgam po dania z kuchni innych krajów.Ostatnio zrobiłem czorbę fasolową, która zasmakowała rodzinie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg białej lub kolorowej fasoli
    ● 100 ml oliwy
    ● 2 l wody
    ● 2 cebule
    ● łyżka mąki
    ● łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    ● pęczek natki pietruszki
    ● pęczek koperku
    ● łyżka octu
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2-3 pomidory
    ● sól

Bułgarska czorba fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona fasola 1. Fasolę moczymy przez noc,
    odcedzamy. Wlewamy wodę,
    solimy i gotujemy, aż fasola będzie
    miękka.
  • cebula i czosnek na patelni 2. Cebule i czosnek drobno
    siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Posypujemy po karaibsku
    mąką, dodajemy paprykę i starannie
    mieszamy.
  • gotowanie 3. Pomidory polewamy wrzątkiem,
    obie ramy ze skórki i kroimy
    w ósemki. Wkładamy do
    gotującej się fasoli, dodajemy
    cebulę z czosnkiem, mieszamy.
    Gotujemy ok. 5 minut na małym
    ogniu. Natkę pietruszki i koperek
    myjemy, osączamy, drobno
    siekamy i tuż przed końcem
    gotowania dodajemy do fasoli.
    Doprawiamy octem, gotujemy
    jeszcze 1-2 minuty.

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy