BUŁECZKI ZIEMNIACZANE

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu-jednocześnie piekąc je wykorzystujemy nieraz ziemniaki,które zostały z obiadu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2kg,ziemniaków gotowanych(zmielonych),1/2 szkl,mleka,2 jajka,5dkg,drożdży,2 łyżki oleju rzepakowego,1/2 szkl,letniej wody,2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,mąki do gęstości-tak żeby było można formować bułeczki-do posypania słonecznik,mak,sezam.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść-zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,następnie formować bułeczki i kłaść na wysmarowaną blaszkę i jeszcze odstawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu smarujemy je białkiem i posypujemy ziarnami i pieczemy w piekarniku 45 minut na 180 stopni.

Porady

Najlepiej smakują świeże z masłem lub wędliną,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować