Drożdżowe bułeczki z nadzieniem świeżych sezonowych śliwek. Posypane słodką kruszonką. Nie ma nic lepszego na podwieczorek lub śniadanie.
Składniki:
CIASTO
0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy
Bułeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
2.Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. Po roztarciu powinna mieć konsystencję pisaku.
3.Śliwki opłukać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 1-2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować i nakładać na środek trochę śliwek, porządnie zlepić i uformować kulę, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Komentarze