Bułeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Drożdżowe bułeczki z suszoną żurawiną pachnące migdałami. Są czasochłonne ale za to pulchniutkie, z słodko-kwaśną żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałowymi.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
    50 g drożdży
    0,5 szkl. cukru
    3,5 szkl. mąki
    2 jajka +1 do posmarowania
    4 łyżki oleju
    200 g suszonej żurawiny
    50 g płatków migdałowych
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 1. Mleko podgrzać z 2 łyżkami cukru do ok. 40˚C, czyli tak aby było tylko letnie. Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z resztą cukru, olejem , jajkami, aromatem migdałowym, a następnie wmieszać drożdże. Wsypać żurawinę i płatki migdałowe. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 2 2. Z ciasta uformować okrągłe bułeczki (ok. 18 szt. ) i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Krok 3 3. Przed pieczeniem posmarować wierzch bułeczek rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec ok. 10 minut. Upieczone przełożyć delikatnie na kratkę i ostudzić.

Porady

Zamiast aromatu migdałowego można dodać aromat waniliowy lub 1 laskę wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wanilia Żurawina Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować