Bułeczki z twarogiem

4.49 (155 ocen)

Drożdżówki są puszyste pomimo tego, że w cieście jest ser. Dzięki niemu zachowują dłużej świeżość. Idealne na słodkie śniadanie.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 650
    1/2 szklanki zmielonego twarogu
    1/3 szklanki i 1 łyżeczka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka mleka
    50 g masła
    25g drożdży
    szczypta soli
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka (ok 1/4szkl). Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Masło rozpuścić, a twaróg zmielić (użyłam tego z wiaderka)
  • 2. Do zaczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Uformować kuleczki, ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190*C przez 20min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować