Bułeczki z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
2.Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę i żurawinę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, dużym kubkiem albo miseczką wykrawamy krążek, w środek nakładamy ser. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy bułeczki , zachowując odstępy. Brzegi bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 190C.
Komentarze