Bułeczki z serem i żurawiną

0 (0 ocen)

Bułeczki smakowały całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    szklanka ciepłego mleka
    torebka cukru waniliowego
    50 dag mąki
    2 jajka
    125 dag margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    50 dag półtłustego sera
    3 łyżki cukru
    4 łyżki śmietany
    kilka łyżek suszonej żurawiny



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Bułeczki z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.



  • 2. Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę i żurawinę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, dużym kubkiem albo miseczką wykrawamy krążek, w środek nakładamy ser. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy bułeczki , zachowując odstępy. Brzegi bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 190C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować