Bułeczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie. Został u mnie uwieczniony.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 3 szklanki mąki
    3 dkg drożdży
    pół szklanki cukru
    10 dkg rodzynek
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
    100g margaryny
    jajko do smarowania

Bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z rodzynkami 1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, odstawić. Mąkę zmieszać z solą, cynamonem, gałką i cukrem. Dodać margarynę i rodzynki i wyrabiać. Wlać mleko i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Bułeczki z rodzynkami 2. Po godzinie znowu wyrabiać przez parę minut. Uformować wałek i pociąć go na kilka równych części. Każda cześć to nasza bułka.Uformować bułki i kłaść na natłuszczoną blachę. Przed włożeniem do piekarnika bułki naciąć ostrym nożem na krzyż, pędzlować roztrzepanym jajkiem. Odstawić znowu na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut.
  • Bułeczki z rodzynkami 3. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Można podawać na ciepło z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy