Bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, odstawić. Mąkę zmieszać z solą, cynamonem, gałką i cukrem. Dodać margarynę i rodzynki i wyrabiać. Wlać mleko i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Po godzinie znowu wyrabiać przez parę minut. Uformować wałek i pociąć go na kilka równych części. Każda cześć to nasza bułka.Uformować bułki i kłaść na natłuszczoną blachę. Przed włożeniem do piekarnika bułki naciąć ostrym nożem na krzyż, pędzlować roztrzepanym jajkiem. Odstawić znowu na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut.
3.Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Można podawać na ciepło z masłem.
Komentarze