Bułeczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe nadziewane smażonym rabarbarem zwieńczone pyszną chrupiącą kruszonką. Domowe drożdżówki są najlepsze.

Składniki:


  • 50 g margaryny lub masła
    350 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 ml mleka
    2 jajka
    20 g drożdży świeżych
    sól szczypta
    Nadzienie
    400 g rabarbaru
    100 g cukru
    1/4 szkl wody
    Kruszonka
    100 g mąki pszennej
    50 g margaryny lub masła
    50 g cukru
    1 jajko do posmarowania

Bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: rabarbar umyć i pokroić. Na patelnię wlać wodę dodać rabarbar cukier i podsmażać do odparowania płynu. Ostudzić. Kruszonka: zimną margarynę pokroić na kawałki dodać mąkę, cukier i zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy