50 g margaryny lub masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml mleka
2 jajka
20 g drożdży świeżych
sól szczypta
Nadzienie
400 g rabarbaru
100 g cukru
1/4 szkl wody
Kruszonka
100 g mąki pszennej
50 g margaryny lub masła
50 g cukru
1 jajko do posmarowania
Bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: rabarbar umyć i pokroić. Na patelnię wlać wodę dodać rabarbar cukier i podsmażać do odparowania płynu. Ostudzić. Kruszonka: zimną margarynę pokroić na kawałki dodać mąkę, cukier i zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut.
Komentarze