Bułeczki z porem i parówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wyśmienite bułeczki drożdżowe - odpowiednie na śniadanie, kolację oraz do pracy czy szkoły.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    350 g mąki
    1 opakowanie drożdży
    250 g mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki cukru
    3 łyżki oleju
    oregano (wg uznania)
    zioła prowansalskie (wg uznania)

    NADZIENIE
    8 szt parówek
    1 por

    SOSIK
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    200 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z porem i parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki tuż przed pieczeniem 1.
    1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier, zioła prowansalskie, oregano i drożdże (trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka) oraz mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę , przykryć ściereczką i pozostawić na 1h.
    2.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków i rozwałkować na prostokątne placki (Można te 8 kawałków podzielić jeszcze na pół tak jak i parówkę i wyjdzie 16 mniejszych bułeczek).
    3. Na każdym placku położyć pora (pokrojonego w krążki) i parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga, parówkę wcisnąć w ciasto.
    4. Ponacinać "pieroga" w poprzek na kilka części, zostawiając końce nietknięte.
    5. Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
    6. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
    7. Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać serem.
    8. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę posmarować masłem.
    9. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.

Porady

Bułeczki można zrobić również z innym nadzieniem. W grę wchodzą pieczarki, kukurydza, papryka. Co kto lubi:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować