Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. W garnuszku łączymy drożdże z solą, cukrem i odrobiną ciepłej wody, aby się drożdże rozpuściły. Odstawiamy na 5 minut. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy olej i zioła prowansalskie, dodajemy resztę wody, zagniatamy ciasto, aż powstanie nam kula. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 25 min, w ciepłe miejsce.
W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki, cebulę i suszone pomidory w kostkę. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Z ciasta formujemy 9 małych kulek, rozpłaszczamy, smarujemy sosem, układamy cebulę, kawałek sera żółtego, na wierzchu rozkładamy pieczarkę i pomidory. Wierzch posypujemy bazylią, solą i pieprzem. Pieczemy 15 min.w 200 stopniach.
Komentarze