bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Przepis jest stary jak świat, pamięta imprezy moich rodziców, gdy mieli po dwadzieścia lat. Chyba mi się rymuje ;) bułeczki są przepyszne i jemy je do dziś. Zawsze z czerwonym barszczem do popicia :)

Składniki:

  • 20 małych bułeczek, np. typu łezka
    80 dag pieczarek
    masło,
    sól, pieprz

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ścieram na tarce na duże wiórki, smażę je na maśle (chwilę), doprawiam do smaku. Bułeczki przekrawam w 2/3 wysokości tak, żeby były czapeczki, wyjmuję "środki", które rozdrabniam i mieszam z pieczarkami na patelni. Nakładam farsz do bułek, nakładam "czapeczki", które następnie smaruję masłem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na jakieś 20- 25 minut. Blacha musi być lekko natłuszczona, a płomień nie za wielki.

Porady

Można udoskonalać przepis o cebulę, ser, inne dodatki, ale nam najbardziej smakuje właśnie w takiej wersji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy