Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłą wodę wlać do miski , dodać olej , pokruszyć drożdże dodać sól , chwilkę mieszać żeby rozpuściły się drożdże .Wsypać mąkę i wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia .
2.Pieczarki obrać , umyć i pokroić w plasterki . Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , chwilkę zagnieść podsypując mąką
Z ciasta uformować wałek i pokroić na równe kawałki .
4.Każdy placuszek rozpłaszczyć , nałożyć pieczarki i zlepiać .
Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem ,
układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę .
Odstawić jeszcze na 5 , 10 minut do wyrośnięcia..
5.Piec w temp . 190 st. około 20 / 25 minut , bułeczki mają mieć złoty kolor.
Porady
Ciasto na te bułeczki zrobiłam z podwójnej porcji.
Komentarze