Bułeczki z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wykorzystajmy dostępność zdrowych dodatków do naszych wypieków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    cukier zwykły i trzy łyżeczki cukru pudrowego
    szklanka ciepłego mleka
    1 kg mąki
    4 jajka
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    kostka margaryny Palmy
    cztery jabłka
    truskawki (duże owoce)
    szczypta cynamonu

Bułeczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku i trzech łyżeczkach cukru kryształu, odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić na kogel mogel z cukrem waniliowym, margarynę rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicy, dodać rozmieszane drożdże, ubite jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, obsypać cukrem pudrem i cynamonem. Truskawki umyć i odszypułkować, pokroić w plasterki.
    Z ciasta wykrawać dowolne kształty, na każdy nakładać plasterki owoców, układać na blasze posypane cukrem kryształem.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 15 - 20 minut, aż się zrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy