Bułeczki z marcepanem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten przepis dostałam od znajomej niemki,sprubowałam i przyją się u mnie:-)Wspaniałe na impreze,koleżanki uwielbiają je podane do wina - smakują wyśmienicie!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małe maślane bułeczki: 6 sztuk
    - mielone migdały: 60 gramów
    - całe wiśnie świeze lub mrożone: 1 szklanka
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - cukier - puder: 3 łyżki
    - drobny brązowy cukier: 6 łyżek
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - whiskey lub brandy: 1 łyżka
    - esencja migdałowa/kropelki: 3 sztuki
    - płatki migdałowe: 6 łyżeczek
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z marcepanem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik włączyc by sie nagrzał na 160C.W tym czasie przyrządzić marcepanową masę:mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i 3łyżkami brązowego cukru.Żółtko roztrzepać z alkocholem i esencją migdałową - wlać do migdałów z cukrem,skropić sokiem z cytryny i wyrobić gęstą marcepanową masę.Wiśnie posypać pozostałym brązowym cukrem,wymieszac i dusic na ogniu(od momentu zagotowania się) 2-3min.Bułeczki rozkroić na pół,pościnać odrobinę opukłe cześci,posmarować masłem,wyłożyc masę marcepanową,wiśnie i posypać płatkami migdałowymi - wstawić do rozgrzanego piekarnika na wyłożonej pergaminem blaszce i piec na złoty kolor 10 -13min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować