Ten przepis dostałam od znajomej niemki,sprubowałam i przyją się u mnie:-)Wspaniałe na impreze,koleżanki uwielbiają je podane do wina - smakują wyśmienicie!
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- małe maślane bułeczki: 6 sztuk
- mielone migdały: 60 gramów
- całe wiśnie świeze lub mrożone: 1 szklanka
- żółtko jajka: 1 sztuka
- cukier - puder: 3 łyżki
- drobny brązowy cukier: 6 łyżek
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- whiskey lub brandy: 1 łyżka
- esencja migdałowa/kropelki: 3 sztuki
- płatki migdałowe: 6 łyżeczek
- masło: 2 łyżki
Bułeczki z marcepanem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik włączyc by sie nagrzał na 160C.W tym czasie przyrządzić marcepanową masę:mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i 3łyżkami brązowego cukru.Żółtko roztrzepać z alkocholem i esencją migdałową - wlać do migdałów z cukrem,skropić sokiem z cytryny i wyrobić gęstą marcepanową masę.Wiśnie posypać pozostałym brązowym cukrem,wymieszac i dusic na ogniu(od momentu zagotowania się) 2-3min.Bułeczki rozkroić na pół,pościnać odrobinę opukłe cześci,posmarować masłem,wyłożyc masę marcepanową,wiśnie i posypać płatkami migdałowymi - wstawić do rozgrzanego piekarnika na wyłożonej pergaminem blaszce i piec na złoty kolor 10 -13min.
Komentarze