Bułeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 4 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 0.33 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 4 łyżki
    - drożdże spożywcze: 3 dekagramy
    - sól: 1 szczypta
    - cukier (do posypania bułeczek): 3 łyżki
    - jeżyny: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Bułeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Zamieszać tak, by rozetrzeć grudki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, jaja ubić z resztą cukru, dodać wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli oraz stopione 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto, kiedy składniki się połączą, odstawić znów do wyrośnięcia na minimum 30 min. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku, rozwałkować na niewielki placek, do środka wkładać po kilka jeżyn, zlepić, formować bułeczki.
  • 3. Ułożone na blaszce (wyłożonej pergaminem lub naoliwionej) bułki, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Obsypać cukrem. Piec w temp. 175'C przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 150 'C, na 3-5 min. można włączyć termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować