bułeczki z farszem z boczku i pieczarek

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną,

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *wyszło mi 7 dużych bułek
    Składniki:
    na ciasto:

    500 g mąki
    50 g smalcu
    50 g cukru
    1 mała łyżeczka soli
    30 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    na nadzienie:
    400 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 kiełbasa
    150 g boczku wędzonego
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    na wierzch:
    100 g żółtego sera w kawałku
    1 jajko
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Zapiekanki

Bułeczki z farszem z boczku i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia
  • bułki z farszem 2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z przyprawami i posypać bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować