Bułeczki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku dodając 2 łyżki mąki ,czekamy aż urosną .Wysypujemy mąkę do misy i wbijamy jajka ,dodajemy drożdże ,ciepłe mleko i łyżeczkę smalcu,mieszamy aż będzie się dobrze odklejało od ręki ( podsypywać lekko mąką) i wtedy dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i dalej ugniatamy ( ręcznie) długo by ciasto na brało powietrza i pozostawić do wyrośnięcia .Jak już wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką i jeszcze raz ugniatamy .Rozdzielamy ciasto na części i każdą wałkujemy na kwadraty mniej więcej, na te kwadraty wykładamy farsz na całej powierzchni i zwijamy w roladę ,potem kroimy kawałki szerokości 3 cm i tępą częścią noża naciskamy lekko na środku każdy kawałek by boczki się uformowały ,smarujemy białkiem i odstawiamy znowu do wyrośnięcia na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką .Pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minutek
Porady
Bułeczki robię zamiast pasztecików do barszczyku czerwonego.
Komentarze