Bułeczki z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie coś innego do barszczyku

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto drożdżowe:
    * 1 kg mąki
    * 10 dkg drożdży
    * 20 dkg masła
    * 4 jajka
    * 1/2 litra mleka
    * 1 łyżeczka smalcu
    * Farsz
    * farsz każdy robi wg uznania ,ja zrobiłam farsz z mięsa,kapusty kiszonej i suszonych grzybów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki

Bułeczki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z farszem mięsnym przed pieczeniem 1. Drożdże rozpuścić w mleku dodając 2 łyżki mąki ,czekamy aż urosną .Wysypujemy mąkę do misy i wbijamy jajka ,dodajemy drożdże ,ciepłe mleko i łyżeczkę smalcu,mieszamy aż będzie się dobrze odklejało od ręki ( podsypywać lekko mąką) i wtedy dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i dalej ugniatamy ( ręcznie) długo by ciasto na brało powietrza i pozostawić do wyrośnięcia .Jak już wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką i jeszcze raz ugniatamy .Rozdzielamy ciasto na części i każdą wałkujemy na kwadraty mniej więcej, na te kwadraty wykładamy farsz na całej powierzchni i zwijamy w roladę ,potem kroimy kawałki szerokości 3 cm i tępą częścią noża naciskamy lekko na środku każdy kawałek by boczki się uformowały ,smarujemy białkiem i odstawiamy znowu do wyrośnięcia na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką .Pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minutek

Porady

Bułeczki robię zamiast pasztecików do barszczyku czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Farsz Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować