Bułeczki z czerwoną cebulą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Naprawdę bardzo smaczne i pachnące bułeczki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
    0,5 szklanki mąki orkiszowej,
    0,5 szklanki mąki razowej,
    1/4 kostki drożdży,
    1 szklanka ciepłej wody,
    1/2 łyżeczki soli,
    2 łyżki oleju do zeszklenia cebuli,
    1 duża czerwona cebula,
    2/3 szklanki pokrojonych oliwek,
    3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    łyżka ulubionych ziół

Bułeczki z czerwoną cebulą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, przestudzić.Z drożdży, mąki i 1/4 wody zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, natkę pietruszki, wymieszać. Następnie wlać resztę wody i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko je przerobić. Formować bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić by wyrosły. Posmarować wodą z odrobiną soli, posypać ziołami. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15 - 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy