Bułeczki "wulkan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, masło i połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. Podziel ciasto na części. Uformuj kwadraciki. Rozwałkuj i na środku połóż ser i kiełbasę. Zlep ze sobą boki.
3.W garnku zagotuj wodę. Wsyp sodę. Każdą bułeczkę włóż delikatnie na wrzątek i gotuj 30 sekund.
4.Wyciągnij bułeczki i ułóż na blaszce. Ostrym nożem natnij na górze krzyżyk. Bułeczki posyp sezamem.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.
Komentarze