Bułeczki śniadaniowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir i wodę podgrzać i w ciepłym rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, siemię lniane, otręby, słonecznik, sól i pieprz. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie formować dłońmi bułeczki. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 20 bułeczek.
Aby bułeczki lepiej się formowały obsypuję ręce mąką.
Komentarze