Bułeczki śniadaniowe na kefirze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świeża bułeczka z masłem najlepsze śniadanie na świecie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej +do podsypania
    10 dag świeżych drożdży
    500 ml kefiru
    300 ml wody
    3 łyżki siemienia lnianego
    6 łyżek ziaren słonecznika +do posypania
    6 łyżek otrąb pszennych
    1 płaska łyżka soli
    ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki śniadaniowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir i wodę podgrzać i w ciepłym rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone drożdże, siemię lniane, otręby, słonecznik, sól i pieprz. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie formować dłońmi bułeczki. Bułeczki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 20 bułeczek. Aby bułeczki lepiej się formowały obsypuję ręce mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować