Bułeczki słonecznikowe

0 (0 ocen)

bułki z dodatkiem słonecznika.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    100 g słonecznika
    100 g prażonych otrąb
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    1,5 szklanki letniej wody
    50 g margaryny Kasia

Bułeczki słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem.
    Dodać sól, wlać wodę i wymieszać.
  • 2. Wsypać mąkę, otręby i słonecznik ( 1 łyżkę słonecznika zostawić ) i stopioną i wystudzoną Kasię i wyrobić ciasto.
    Po wyrobieniu ciasta odstawić je do wyrośnięcia.
  • 3. Gotowe ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kwadraty foremką do ciastek.
    Bułeczki posmarować wodą i posypać resztą słonecznika lekko go dociskając.
  • 4. Na wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułki piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy