PREFERUJE DOMOWE WYPIEKI I GOTOWANIE DLATEGO SKUSIŁAM SIĘ NA BUŁECZKI-ŚLIMACZKI....SPRÓBUJCIE WARTO
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
60 g masła
pół łyżeczki soli
gotowa masa makowa
Bułeczki ślimaczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośniecia.Na 1h.
2.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar blaszki prostokątnej do ciasta takiej 50x40.. To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt.
3.Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na kilka kawałków.Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
4.Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Komentarze