BUŁECZKI ŚLIMACZKI Z MASĄ MAKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

PREFERUJE DOMOWE WYPIEKI I GOTOWANIE DLATEGO SKUSIŁAM SIĘ NA BUŁECZKI-ŚLIMACZKI....SPRÓBUJCIE WARTO

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
    12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    200 ml mleka
    50 ml śmietany kremówki
    60 g masła
    pół łyżeczki soli
    gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki ślimaczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośniecia.Na 1h.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250 g i rozwałkować na wymiar blaszki prostokątnej do ciasta takiej 50x40.. To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt.
  • 3. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż jednego z boków. Ostrym nożem pokroić na kilka kawałków.Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie z ciasta. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
  • 4. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
  • 5. Można posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Porady

Lukier lepszy.....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować