Bułeczki serowe pełnoziarniste

0 (0 ocen)

Bułeczki bardzo zdrowe. Można je jeść bez żadnych dodatków, ponieważ mają w sobie serowy farsz.

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
    10 dag maki żytniej pełnoziarnistej,
    szkl. przegotowanej letniej wody,
    4 dag świeżych drożdży,
    2 łyżeczki soli,
    10 dag chudego twarogu,
    10 dag startego żółtego sera,
    jajko,
    łyżeczka slodkiej papryki,
    1/3 szkl. płatków owsianych.

Bułeczki serowe pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, wymieszać, po środku zrobić dołek. Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami letniej wody, wlać do dołka, odstawić na 15 min. Wlać resztę wody, dodać zmielony twaróg oraz sól. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Ser zmieszać z jajkiem oraz papryką. Z ciasta formować małe bułeczki, spłaszczyć je na dłoni i nałożyć ok. łyżeczki farszu serowego, zlepić. Obtoczyć w płatkach owsianych, ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kolejne 20min. Piec ok. 20 min w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy