Bułeczki roladki

0 (0 ocen)

Bułeczki śniadaniowe w trochę innym kształcie niż zwykle.

Składniki:

  • mąka chlebowa typ 650 - 6 szk.
    masło - 160 g
    mleko - 320 g
    drożdże świeże - 28 g
    jajka duże - 2 szt.
    cukier - 1 łyżeczka
    sól - 2 łyżeczki

Bułeczki roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, dwóch łyżek mleka i łyżki mąki, robię rozczyn, gdy zacznie rosnąć dodaję pozostałą mąkę, letnie mleko, sól, roztrzepane jajka, wlewam roztopione i ostudzone masło. Wyrabiam mikserem lub ręcznie miękkie i elastyczne ciasto. Zostawiam je w cieple do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielę na równe części. Każdą część wałkuję na prostokąty, a następnie zwijam ściśle jak roladę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam lnianą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte bułki piekę 18 minut w temperaturze 180*C.

Porady

UWAGA: w tym przepisie ilość mleka należy zważyć, a nie odmierzyć pojemność.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy