Bułeczki roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, dwóch łyżek mleka i łyżki mąki, robię rozczyn, gdy zacznie rosnąć dodaję pozostałą mąkę, letnie mleko, sól, roztrzepane jajka, wlewam roztopione i ostudzone masło. Wyrabiam mikserem lub ręcznie miękkie i elastyczne ciasto. Zostawiam je w cieple do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto dzielę na równe części. Każdą część wałkuję na prostokąty, a następnie zwijam ściśle jak roladę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam lnianą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte bułki piekę 18 minut w temperaturze 180*C.
Porady
UWAGA: w tym przepisie ilość mleka należy zważyć, a nie odmierzyć pojemność.
Komentarze