Bułeczki pszenne z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z części mąki, wody, drożdży i cukru zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany.
(ja dałam 70ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru).
Pozostawić na około 15 minut do podrośnięcia.
2.Pozostałe składniki wsypać do misy (na początek 3 szklanki mąki resztę przy wyrabianiu) i wymieszać.
Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
3.Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć podzielić na 6 lub 8 części,
każdą spłaszczyć i zwinąć w sakiewkę (boki podwinąć pod spód)
i wyłożyć na blaszkę gładką powierzchnią do góry.
(w zależności od wielkości), aż będą ładnie zarumienione.
5.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
6.Każdą bułeczkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką i przykryć ściereczką
- zostawić na 30 minut do napuszenia.
7.7. Przed wstawieniem do piekarnika można bułeczki jeszcze oprószyć,
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut - ja piekłam 25 minut
Komentarze