Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i cebuli.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki typ 500
    50 g świeżych drożdży
    3 szklanki mleka
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju rzepakowego
    jajko rozbełtane do posmarowania bułek
    sezam do posypania bułek
    pieczarki duże 2 szt.
    suszone pomidory 2 szt.
    cebula 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mitmtn 1. Nadzienie do bułek:

    Pieczarki, suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju rzepakowym z pomidorów. Solimy, pieprzymy do smaku. Gdy pieczarki i cebula są miękkie, studzimy.
  • Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym 2. Wykonanie bułeczek:

    Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże, oraz pozostałe 2 szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk, formujemy równe bułeczki, nakładamy do każdej farsz, zlepiamy i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, bułeczki muszą być ładnie zarumienione. Upieczone bułeczki ściągamy z blachy razem z papierem na kratkę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować