Bułeczki pszenne z makiem

5 (140 ocen)

Bułeczki wg przepisu od mojej mamy

Składniki:

  • 40 g drożdży
    500 g mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    1 duże jajo
    2 łyżki masła
    0,25 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko do posmarowania bułek
    3/4 łyżeczki soli
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki pszenne z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę i sól , następnie wlać wyrośnięty rozczyn rozbite jajko, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i dobrze zagnieść ciasto.
    Ciasto zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi swą objętość.
    Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki.
    Gotowe bułki układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypywać makiem.
    Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować