Bułeczki pszenne " tygryski " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasto : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj składniki. Delikatnie wlej mleko z wodą i oliwą. Wyrób ciasto na gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i odstaw na 20 minut.
2.Przygotowanie masa ryżowa : Do miseczki wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszaj i wlej mokre składniki - oliwę i wodę. Połącz składniki tak aby powstała gęsta masa.
3.Przygotowanie bułeczki : Bułeczki posmaruj warstwą masy ryżowej i ponownie odstaw na 15-20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Komentarze