Bułeczki pszenne " tygryski "

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pszenne bułeczki charakteryzujące się chrupiącą skórką.Świetne na śniadanie a dzieciaki porywają je nawet suche jako przekąskę.

  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI CIASTO ::
    - suszone drożdże: 1.5 opakowania
    - ciepła woda: 0.25 szklanki
    - mleko ciepłe: 1 szklanka
    - cukier, sól: 2 łyżeczki
    - oliwa: 2 łyżki
    - mąka: 3.5 szklanki
    SKłADNIKI MASA RYżOWA ::
    - suche drożdże: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - cukier, sól: 1 łyżeczka
    - oliwa: 1 łyżka
    - mąka ryżowa: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne " tygryski " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasto : Do miski wsyp mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Wymieszaj składniki. Delikatnie wlej mleko z wodą i oliwą. Wyrób ciasto na gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podziel na 8 części, uformuj kulki i odstaw na 20 minut.
  • 2. Przygotowanie masa ryżowa : Do miseczki wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszaj i wlej mokre składniki - oliwę i wodę. Połącz składniki tak aby powstała gęsta masa.
  • 3. Przygotowanie bułeczki : Bułeczki posmaruj warstwą masy ryżowej i ponownie odstaw na 15-20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować