Bułeczki pszenne na żytnim zakwasie

4.48 (176 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Są to jedne z moich ulubionych bułeczek. Z wierzchu chrupiąca, pachnąca skórka a w środku wilgotny miąższ. I nie wymagają wiele pracy :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego ( wczoraj wieczorem go karmiłam )
    300 g mąki pszennej zwykłej
    100 g mąki pszennej razowej
    200 g wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka świeżych drożdży
    2 - 3 łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Bułeczki pszenne na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i zakwas i całość mieszamy. Następnie dodajemy oliwę, miód, sól i pestki dyni i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
    Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Zaczynamy je stopniowo dodawać do ciasta, początkowo mieszając łyżką, a gdy ciasto zaczyna już mocno gęstnieć, wyrabiamy je rękami.
    Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia ( ok. 1,5 godziny ).
    Gdy ciasto podwoi swą objętość odrywamy je po kawałku i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
    Bułeczki pieczemy ok. 12 - 15 minut.
    Studzimy na kratce.

Porady

Możemy uformować sobie dowolnej wielkości bułeczki, tylko należy pamiętać o odpowiednim dostosowaniu czasu pieczenia. Bardzo małe bułeczki potrzebują go mniej, niż duże buły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować