Bułeczki pszenne

5 (172 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa...Bułki te przypominają smak dzieciństwa. Znakomicie smakują na słodko - z dżemem, z miodem, jak i na konkretnie.Pyszne są gorące - prosto z pieca.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 12g świeżych drożdży

    2 płaskie łyżeczki cukru

    240 ml ciepłego mleka

    3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania

    1 płaska łyżeczka soli

    1 jajko

    20g miękkiego masła

    Do pieczenia: blacha obłożona papierem do pieczenia lub śniadaniowym, grubo oprószonym mąką.
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki pszenne 1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu – drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, wlewamy 50 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki – mieszamy i odstawiamy, W tym czasie do miski wsypujemy mąkę z solą, jajko i miękkie masło, wlewamy rozczyn, dodajemy resztę mleka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
    Odsypujemy mąką, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie z wyrośniętego ciasto robimy ok 10-12 kulek, każdą z nich obtaczamy w mące i układamy na blasze.
    Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po 40 minutach robimy „przedziałki” naszym bułeczkom – np. tępą stroną noża.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok 15 minut (ja sprawdzam po ok 13, metodą na „suchy patyczek”)

    Smacznego!:)


    źródło inspiracji: http://twojemoje.blogspot.com/2009/03/buki-pszenne-z-przedziakiem.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować