Bułeczki ponczowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym rondelku rozetrzeć drożdże z jedną łyżeczką cukru,
dodajemy mąkę trochę mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Następnie masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rozczyn. Ucieramy i dodawać, co pewien czas porcjami mąkę i mleko.
3.Dodać pianę z ubitych białek i skórkę pomarańczy.
po czym wyrobić ciasto na gładką konsystencję, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
4.Smarujemy foremkę masłem i oprószamy tartą bułką, z ciasta formujemy małe kuleczki i kładziemy na blachę, na każdą kładziemy całą truskawkę, po czym odstawiamy foremkę na 20
minut w ciepłe miejsce by ciasto znów wyrosło. Po czym wkładamy foremkę do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut w temperaturze 190 C.
5.Gdy bułeczki pieką się w piekarniku, przygotowujemy poncz do bułeczek. Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, gdy wywar ostygnie wymieszać go z rumem. Ostudzone bułeczki kilka razy nakłuć wykałaczką, ułożyć na półmisku i nasączyć ponczem. Po 10 minutach posypać cukrem pudrem.
Komentarze