Bułeczki ponczowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Uwielbiam truskawki ze swojej działki...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka luksusowa: 25 dekagramów
    - mleko: 130 mililitrów
    - drożdże: 3 dekagramy
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier: 5 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - skórka z pomarańczy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - truskawki: 20 dekagramów
    - poncz: cukier: 5 dekagramów
    - woda: 130 mililitrów
    - rum: 70 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka

Bułeczki ponczowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku rozetrzeć drożdże z jedną łyżeczką cukru,
    dodajemy mąkę trochę mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rozczyn. Ucieramy i dodawać, co pewien czas porcjami mąkę i mleko.
  • 3. Dodać pianę z ubitych białek i skórkę pomarańczy.
    po czym wyrobić ciasto na gładką konsystencję, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • 4. Smarujemy foremkę masłem i oprószamy tartą bułką, z ciasta formujemy małe kuleczki i kładziemy na blachę, na każdą kładziemy całą truskawkę, po czym odstawiamy foremkę na 20
    minut w ciepłe miejsce by ciasto znów wyrosło. Po czym wkładamy foremkę do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut w temperaturze 190 C.
  • 5. Gdy bułeczki pieką się w piekarniku, przygotowujemy poncz do bułeczek. Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, gdy wywar ostygnie wymieszać go z rumem. Ostudzone bułeczki kilka razy nakłuć wykałaczką, ułożyć na półmisku i nasączyć ponczem. Po 10 minutach posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy