Bułeczki piernikowe z sokiem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 5 min

Idealne na poranne śniadanie, do popołudniowej kawy, dzieci i nie tylko za nimi szaleją, u mnie w domu znikają w oka mgnieniu. Przepis powstał z okazji zbliżających się świąt.

  • 5 min

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej, np. tortowej lub wrocławskiej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka octu winnego
    120 ml soku pomarańczowego
    70 ml jogurtu naturalnego min.1,5 % tł.
    2 łyżki cukru ( u mnie brązowy)
    1 łyżeczka z górką przyprawy do pierników
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Bułeczki piernikowe z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.
  • 2. Mąkę mieszamy z przyprawą, cukrem (może być zwykły biały) i sodą, na jej wierzch wsypujemy proszek i sodę, zalewamy octem. Mieszamy.
  • rożki przed pieczeniem 3. Po czym wlewamy soki i jogurt. Wyrabiamy, masy łączą się błyskawicznie. Formujemy prostokąt, po czym koimy go na 5 kwadratów, a je na trójkąty prostokątne lub bezpośrednio na rożki.
  • piernikowe bułeczki scones 4. Układamy na blasze z papierem i pieczemy 15 minut,
    Upieczone bułeczki od razu wyciągamy z pieca.

Porady

Jeśli nie mamy sody i octu – dajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, soda dobrze reaguje z kwasem, dzięki czemu możemy ograniczyć użycie proszku, jeśli np. źle go tolerujemy. Bułeczki możemy formować dowolnie - z rozwałkowanego ciasta foremkami lub szklanką wycinamy pożądane kształty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować