bułeczki odrywane

4.47 (158 ocen)

  • 40 min

bułeczki drożdżowe odrywane-z serem,dżemem,nutellą,jabłkami,puste kto jak chce i z czym chcepyszne do kawki,a i dzieciakom na 2 śniadanie do szkoły

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajko
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    jedno opakowanie drożdży instant 7 g
    1 szklanka ciepłego mleka
    i do wyboru nadzienie dżem,jabłka,nutella lub puste
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać make i sól wbić jajko i wlać olej. W innej misce wlać mleko, dodać cukier trochę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na parę minut. Następnie połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.kształtujemy okrągłe bułeczki. (wkładamy do środka nadzienie)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 20 minut aby troszkę podrosły przed pieczeniem posmarowałam je rozmieszanym żółtkiem z łyżką mleka pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować