bułeczki drożdżowe odrywane-z serem,dżemem,nutellą,jabłkami,puste kto jak chce i z czym chcepyszne do kawki,a i dzieciakom na 2 śniadanie do szkoły
40 min
Składniki:
500 g mąki
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
jedno opakowanie drożdży instant 7 g
1 szklanka ciepłego mleka
i do wyboru nadzienie dżem,jabłka,nutella lub puste
Bułeczki odrywane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypać make i sól wbić jajko i wlać olej. W innej misce wlać mleko, dodać cukier trochę mąki i drożdże. Wymieszać i zostawić na parę minut. Następnie połączyć wszystko razem i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.kształtujemy okrągłe bułeczki. (wkładamy do środka nadzienie)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 20 minut aby troszkę podrosły przed pieczeniem posmarowałam je rozmieszanym żółtkiem z łyżką mleka pieczemy w temp 200 st C ok 12-15 minut. można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Komentarze