Bułeczki nadziewane serem i parówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

alternatywa dla klasycznych bułeczek

  • 60 min

Składniki:

  • 1 jajko, szklanka mleka, pół kostki drożdży, pół kg mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 6 łyżek oleju, 6 parówek typu berlinka, 20 dag sera żółtego w plastrach, białko, posypka do chleba (lub jakiekolwiek drobne ziarenka)

Bułeczki nadziewane serem i parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, sól, cukier, drożdże - wymieszać. Następnie należy dodać roztrzepane jajko, olej oraz mąkę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok.30 minut. W tym czasie smarujemy olejem blachę. Formujemy niewielkie kuleczki, spłaszczamy w ręce. Parówki tniemy na 2-3 kawałki. Zawijamy kawałeczek plastrem sera i obtaczamy dokładnie ciastem. Tak powstaje każda kolejna bułeczka. Na końcu przed włożeniem do pieca, smaruje je białkiem i posypuje posypką do chleba. Wstawiam blache do piekarnika rozgrzanego 160 stopni, piekę ok.30minut, bez termoobiegu.

Porady

można także nadziać bułeczki np.pieczarkami, warzywami czy mięsem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy